Kustovnice čínská nám mimo jiné, našemu zdraví prospěšných výhod nabízí, že se jednoduše používá a můžeme ji přidat do jakéhokoli pokrmu. Lze ji přidat společně s dalšími sušenými plody
· do koktejlů
· do polévek
· do kaší
· do salátů jako zdravou svačinku
· do vody, čaje nebo jiných nápojů
Odkud kustovnice čínská pochází
Kustovnice čínská nabírá sílu do svých plodů z půdy staré miliony let. Ta se nachází v chráněných údolích vnitřního Mongolska a Tibetu, kde jsou stále ještě divoké oblasti. Kustovnice zde zdárně rostou, podobně jako keře s vinnou révou, až do výšky patnácti stop. Během zrání bobulek kustovnice, které se nazývají také goji, se nesmí nikdo z lidí dotýkat, jinak bobulky zoxidují a zčernají. Po dozrání se plody kustovnice setřesou na podložku a dále se nechávají usušit ve stínu. Bobulky goji mají červenou barvu a po usušení jsou přibližně stejně velké jako rozinky. Chutí jsou bobulky goji podobné kombinaci chuti brusinky a třešně.
Kustovnice čínská obsahuje v bobulích
1. Osmnáct aminokyselin, které lidskému organismu pomáhají při regeneraci.
2. Navíc obsahují vysoký podíl vitamínu C, který má antioxidační účinky. Tím nám pomáhají ochránit buňky v těle.
· Maximálně přispívá ke zdraví kardiovaskulárního systému a ke správné funkci nervového systému.
· Podporuje organismus při rekonvalescenci a napomáhá imunitnímu systému
· Podporuje stavbu a udržování zdravých kostí, zubů, chrupavek, dásní a pokožky.
· Napomáhá vstřebávání železa z potravy
3. Obsahuje široké spektrum vitamínu B, který přispívá ke správné funkci nervového systému
4. Má v sobě vysoké množství minerálů
5. Obsahuje beta-sistosterol, který snižuje cholesterol a jeho absorpci
· Napomáhá udržovat správnou funkci ledvin a prostaty
· Ochraňuje proti stárnutí cév
6. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit.
· Napomáhají ke snižování cholesterolu
· Napomáhají ke správné funkci nervového systému
7. Je bohatá na množství beta-karotenu, který má antioxidační účinky
· Ochraňuje před radikály, které poškozují buňky
· Napomáhá zachovat DNA a tím podporuje zdravé stárnutí
· Ovlivňuje stárnutí kůže
· Pomáhá k zachování zdravé a elastické pokožky, pigmentu a prospívá při opalování
· Ochraňuje tělo před radikály z UV záření a zabraňuje spálení pokožky.
8. Obsahuje vitamín E
· Podporuje správnou funkci imunitního systému a zvyšuje obranyschopnost organismu
· Podporuje energetický metabolismus
· Napomáhá při udržování hmotnosti
· Podporuje účinek vitamínu C
· Má antioxidační účinky
· Má protizánětlivé účinky
· Přispívá ke správné funkci jater